Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 4

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In deel 4 neemt Ad ons deze keer mee naar het Landgoed De Hooge Bank.

Op een unieke locatie is een prachtig landgoed in ontwikkeling: Landgoed De Hooge Bank.
Het landgoed is gelegen in de bosrijke omgeving van het grensgebied tussen de gemeenten Heusden, Vught en Haaren en op een steenworp afstand van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

Landgoed De Hooge Bank bestaat uit ruim 21,5 hectare natuurgebied waar vier grote landhuizen mogen worden gebouwd. Twee daarvan zijn inmiddels gerealiseerd en met de bouw van De Grote Hooge Bank wordt begin 2016 een aanvang gemaakt.
Elk landhuis heeft een geheel eigen karakter naar het inzicht van de nieuwe eigenaar. Samen met de nieuwe natuur vormen de huizen een betoverend mooi project.

Het wonen op dit landgoed is zo uniek vanwege de:
– Groene en stille omgeving, die optimaal laat genieten van de natuur;
– Nabijheid van ’s-Hertogenbosch, de gezelligste stad van Nederland;
– Grote kavels met veel vrijheid om een landhuis naar eigen inzicht te ontwerpen;
– Mogelijkheid om een ruime villa te realiseren;
– Fiscale voordelen (na rangschikking onder de Natuurschoonwet) met betrekking tot WOZ en successiebelasting.

Landgoed De Hooge Bank van oudsher een plaats die hoog gelegen was is het stroomgebied naar de Baardwijkse overlaat en waar een pontje vertrok naar de Emmamolen in Nieuwkuijk. Tot in de twintigste eeuw liep het gebied rond ’s-Hertogenbosch in de herfst- en wintermaanden regelmatig onder water. De enige mogelijkheid om al dat water kwijt te raken, liep via de route Vlijmen, Nieuwkuijk en Drunen naar de zogenaamde Baardwijkse Overlaat tussen Drunen en Baardwijk.

Tussen Nieuwkuijk en Helvoirt lag het zogenaamde “Kuijks Verlaet”, een gebied van Den Bosch richting Baardwijkse Overlaat dat ’s winters vaak onderliep. Er voer dan een veer van de dijk onder Nieuwkuijk naar de zogenaamde “Hooge Bank” op de Helvoirtse Hei, of – als het water nog hoger stond – tot aan de Achterste Distelberg.

In de achttiende eeuw was er aan beide zijden een veerman. Zo stelde in 1782 de Heer van Onsenoort en Nieuwkuijk Peter van Bockhoven aan als veerman van Nieuwkuijk op ’s-Hertogenbosch, Helvoirt en Cromvoirt. Dezelfde Peter van Bockhoven blijkt in 1798 ook door Helvoirt als veerman te zijn aangesteld. In de praktijk zal er steeds één veerman met twee aanstellingen hebben gevaren.

Deze veerman diende dag en nacht klaar te staan, maar landlopers, bedelaars of “packdraghende joden” mocht hij niet overzetten en vooral geen personen, van wie hij vermoedde dat ze “tegen desen Dorpe Helvoirt off desselfs bewoonders eenige quade aanslagen of verderffelijke voorneemens moghten gesmeed en beraamt hebben”.

Als de boot onderweg was, moest een knecht in een huisje bij het veer nieuwe passagiers opvangen en er door een “gefixeert signaal off teecken” voor zorgen dat de veerboot zo snel mogelijk weer naar de Helvoirtse zijde terugkwam. Op marktdagen mocht de veerman een halve stuiver aan veergeld rekenen, op anderen dagen een hele stuiver. Bij extreme weersomstandigheden verdubbelde het tarief.

Peter Henskens, beter bekend als “Piet den Hens”, was de laatste veerman in dienst van de gemeente Helvoirt. Hij voer begin twintigste eeuw met een grote, platte schuit waarmee hij zo’n 25 man tegelijk kon vervoeren.

Deze schuit had vier roeiriemen. De veerman nam de voorste twee spanen voor zijn rekening, de passagiers roeiden met de achterste twee. Er werd dag en nacht overgezet. In het donker werd zonder licht gevaren. Ook de opstapplaats aan Helvoirtse zijde was niet verlicht, aan de Nieuwkuijkse kant brandde een olielamp als baken.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen