Nieuw dagrecord aantal coronabesmettingen

Foto: Pixabay

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 8141 maar dat is zondag bijgesteld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 15. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren 28 sterfgevallen gemeld.

Als het aantal nieuwe besmettingen in en rond grote steden zo hard blijft stijgen, zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwt Jaap van Dissel in het AD. “In alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen neemt het aantal meldingen van COVID-19 verder toe. De afgelopen week zijn er 43.903 positief geteste personen door de GGD gemeld. Ruim 16.000 meer dan in de week daarvoor, een stijging van 60%. Het aantal meldingen van positief geteste personen toont nog geen stabilisatie.” Dat lezen we zondagmorgen op het landelijke Corona Dashboard van de Rijksoverheid.

“Het moet niet uit de hand lopen”
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, reageerde zaterdag in het AD op het stijgend aantal besmettingen. Van Dissel: “We willen het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden, dan moet je dus wel zorgen dat het niet uit de hand loopt. Er zijn diverse clusters rond studenten: zij beginnen weer met hun studiejaar, bouwen veel contacten op. Maar dat kan nu even niet. Studentensociëteiten en horeca moeten ’s avonds laat dicht, het aantal sociale contacten moet beperkt worden, zulke maatregelen hebben dan effect.”

Geen landelijke lockdown
Een landelijke lockdown is volgens Jaap van Dissel niet nodig. “Waarom zou Drenthe moeten meedoen met een maatregel die nodig is in de Randstad? Dat wil je voorkomen. In het voorjaar moesten we met een mokerslag de medische crisis bestrijden, dat is nu anders. We kunnen voor 90 procent van de mensen bron- en contactonderzoek doen, ziekenhuizen zien een stabiel beeld met een beperkt aantal opnames, we testen meer.” Een mogelijke verklaring voor de snelle stijging zoekt Van Dissel volgens het AD in het niet naleven van de coronaregels zoals afstand houden en thuis blijven bij klachten. “Uit ons gedragsonderzoek blijkt dat negen op de tien mensen met klachten nog naar buiten gaat. Dat is gewoon riskant.”

Bron: Nieuws.nl

 

Reacties