Alternatieve stadhuisrampherdenking Heusden vesting en kranslegging bij herdenkingsteken aan het Steegerf in Drunen

Foto: Patricia Couwenberg

Als gevolg van de corona-maatregelen kent de stadhuisrampherdenking in Heusden vesting dit jaar een ander verloop. In goed overleg met het Activiteitencomité Heusden dat jaarlijks de herdenking organiseert is gekozen voor een alternatieve invulling.

Er zal dit jaar geen herdenkingsbijeenkomst in de kerk zijn. Ook wordt afgezien van een stille tocht. In de loop van woensdag 4 november bezoekt de burgemeester samen met de jeugdburgemeesters het herdenkingsmonument bij het voormalige stadhuis om een krans te leggen. Dit gebeurt sober en zonder protocol. Om elke vorm van toeloop te vermijden zijn overige collegeleden, koor en het gilde hierbij niet aanwezig. Gedurende de rest van de dag kan iedereen die dat wil een persoonlijk eerbetoon brengen bij het monument.

Het verzoek is daarbij de geldende maatregelen zoals we die op dit moment kennen in acht te nemen. Concreet betekent dit:

  • Neem altijd de 1,5 meter afstand in acht.
  • Zorg dat er niet meer dan drie mensen tegelijk bij het eerbetoon staan en geef elkaar de tijd en ruimte.

Bij het herdenkingsmonument wordt vanaf 15.00 uur halfstok gevlagd en worden als gebruikelijk 134 kaarsen geplaatst. Het Activiteitencomité Heusden en de gemeente hopen hiermee een weliswaar alternatieve, maar niet minder eervolle, herdenking van de slachtoffers van de stadhuisramp mogelijk te maken.

Bloemlegging bij herdenkingsteken aan het Steegerf in Drunen.
In de loop van 4 november zal de burgemeester samen met de jeugdburgmeesters ook bloemen leggen bij het herdenkingsteken aan het Steegerf. Het teken markeert de locatie waar op 4 november 1944 de bevrijding van het grondgebied van de huidige gemeente Heusden begon. Het herdenkingsteken is op initiatief van de Stichting Vrienden van het Gouverneurshuis gerealiseerd en bij de herdenking en viering van ’75 jaar Vrijheid Heusden’ in november 2019 onthuld.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen