Huisartsen nemen zorg coronapatiënten over van Jeroen Bosch Ziekenhuis

Foto: Kees Vos Fotografie

Vanaf maandag 9 november a.s. gaan huisartsen in Den Bosch en omgeving de zorg voor coronapatiënten overnemen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dit gebeurt na een korte opname in het ziekenhuis. Patiënten ontvangen thuis dezelfde zorg als in het ziekenhuis.

Voor patiënten is het veel prettiger bij hun naasten te zijn en in hun vertrouwde omgeving. Het is bij andere ziekten aangetoond dat dit het herstel kan bespoedigen. Daarnaast neemt de druk op het ziekenhuis daarmee af en ontstaat er meer ruimte voor reguliere zorg. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De huisarts is verantwoordelijk voor de medische zorg thuis en wordt hierin maximaal ondersteund door zorgverleners van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De behandeling die patiënten met corona in het ziekenhuis krijgen, bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmer dexamethason, antistolling en zuurstof. “Deze behandeling kan ook goed en veilig thuis worden gegeven. Dat is voor de patiënt veel fijner. Elke patiënt die stabiel is, maximaal drie tot vier liter zuurstof nodig heeft en digitaal vaardig is of een naaste heeft die een eenvoudige app kan invullen, kan na een korte opname in het ziekenhuis de behandeling thuis krijgen”, aldus Marjan van Apeldoorn internist infectioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Daarnaast is het van belang dat de thuiszorg kan worden ingeschakeld en een eventuele mantelzorger goed wordt ondersteund. Voor dat laatste wordt samengewerkt met Farent Sociaal Werk. Patiënten krijgen een behandelplan op maat en een vast contactpersoon bij wie zij terecht kunnen met vragen. Uiteraard kunnen patiënten weer terug naar het ziekenhuis mocht dat nodig zijn.”

Huisarts Eric van Rijswijk: “Patiënten krijgen een zuurstofmeter mee naar huis en het ziekenhuis regelt dat er thuis zuurstof geleverd wordt. De dag na ontslag gaat de huisarts bij de patiënt op huisbezoek. De gezondheid van patiënten wordt 24/7 op afstand in de gaten gehouden via telemonitoring. Patiënten meten drie keer per dag hun zuurstofgehalte in het bloed, hun temperatuur en eventuele klachten zoals kortademigheid en hoesten. Deze gegevens geven zij via de app Luscii vitals drie keer per dag door. Zodra de gezondheid van een patiënt achteruit gaat, wordt vanuit het ziekenhuis direct contact opgenomen met de huisarts.” In Den Bosch en omgeving is al langer ervaring met het thuismonitoren van patiënten met hartfalen en COPD.

Bron: JBZ

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen