Monumenten in Heusden: Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente Heusden

Foto: Ad Hartjes

Onlangs is het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente Heusden aan de Gasthuisstraat verkocht en de nieuwe eigenaar zal het pand een woonbestemming krijgen. Op 22 april 2012 is de Gemeente opgeheven. Zij heeft dan nog omstreeks 20 leden en de kerkenraad ziet geen mogelijkheden meer om de kerkgemeenschap voort te laten bestaan.

Er is nog sprake geweest van een fusie met de Lutherse Gemeente, maar deze is niet van de grond gekomen. De deuren van het kerkgebouw zijn sindsdien gesloten.

Oorlogsschade in de Gasthuisstraat.

Kerkgeschiedenis
Volgens de jubileumuitgave van deze Gemeente in 1991 wordt de Christelijke Afgescheiden Gemeente van Heusden gesticht in het jaar 1841 ten huize van Arnoldus Fok op de Botermarkt. In 1843 wordt de gemeente bij Koninklijk Besluit erkend en wordt in 1850 met 34 leden eigenares van het kerkgebouw voor de som van vijfhonderd gulden. Het kerkgebouw is een voormalige stadsboerderij. De naam van de Gemeente is gebleven tot 1869 en is toen door de vereniging met de Gereformeerde Kerk veranderd in Christelijk Gereformeerde Kerk en vanaf de volgende vereniging in 1892 met de Nederduits Gereformeerde Kerken is er sprake van de Gereformeerde Gemeente Heusden.

De gemeente is altijd klein gebleven en dat heeft het soms moeilijk gemaakt om over een eigen dominee te beschikken. Toen op het einde van de vorige eeuw het aantal leden terugliep zijn de kerkdiensten om en om gehouden met de Evangelisch-Lutherse Gemeente. De kerk te Heusden is in 2012 opgeheven.

Monument
Het gemeentelijk monument is als kerkgebouw eenvoudig, rechtgesloten en eenbeukig (zaalkerk). De voorgevel is een gepleisterde, geblokte en ingezwenkte lijstgevel. De ramen en de deur hebben ijzeren rondboogvensters met kleine roedeverdeling in gestuukte en geprofileerde omlijstingen. De opgeklampte deur heeft een pilasteromlijsting. De zijgevels, met zware muurankers, zijn in kruisverband gemetseld met handvormbakstenen. Het zadeldak met wolfseinden is gedekt met Verbeterde Hollandse dakpannen.

Op het einde van 1944 en in het begin van 1945 heeft het kerkgebouw het er naar omstandigheden goed van afgebracht, want de omgeving was grotendeels door granaatinslagen met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog werd het kerkgebouw flink gerestaureerd. Adriaan de Haan, de directeur van de scheepswerf,  ook ouderling, heeft daaraan een aanzienlijke bijdrage geleverd. In 2000 is het gebouw weer gerenoveerd.

In de voorgevel is een gevelsteen met de naam van kerkmeester: M. V.D. MOOREN, KERKMEESTER, 1865

Bart Beaard

De voorgevel van het kerkgebouw in de Gasthuisstraat. Foto Ad Hartjes

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen