Eunice bij de zwaarste stormen sinds 1970

Eunice heeft de lijst van zwaarste stormen sinds 1970 gehaald. Mogelijk gaat het om de op vier na zwaarste storm, meldt Weer.nl. Ook in onze regio zoals Oudheusden, Waalwijk en Kaatsheuvel waren er problemen met omgewaaide bomen en ook de fietsers hadden veel last van de storm

Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Daarna volgen stormen uit 1976, 1990 en 1972. De stormen van 18 januari 2007 en 27 oktober 2002 zijn goed voor een vijfde en zesde plek in de lijst. De zware storm van 18 januari 2018 staat op nummer acht.

Weer.nl denkt dat het stormgetal van Eunice niet ver van de stormen uit 2007 en 2002 vandaan zal zitten. Er is zelfs een kans dat Eunice het tot de vijfde plek in de lijst schopt en de storm van 2007 van zijn plek stoot. Als dat gebeurt kan worden gesproken van de zwaarste storm sinds februari 1990.

Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations. Op sommige plekken in het land was het uurgemiddelde van de storm een windkracht 10, een kracht gelijk aan een zware storm.

Kenmerkend aan Eunice is dat de hoogst gemeten windvlaag niet aan de kust, maar boven land voorkwam. In Cabauw in Utrecht spande de wind de kroon met een vlaag van ruim 145 kilometer per uur. Dat is opmerkelijk, omdat over het algemeen de sterkste vlagen aan de kust plaatsvinden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen