Een grenspaal bij de Mariakapel

Foto: Ad Hartjes

In de afgelopen week is bij de vorig jaar gerestaureerde en uitgebreide Mariakapel in Elshout een mooie grenspaal geplaatst. Die paal duidt er op dat deze kapel altijd gestaan heeft aan de Hollandse kant van de eeuwenoude grens tussen graafschap Holland en hertogdom Brabant, later generaliteitsland Staats-Brabant.

Dat heeft geduurd tot 1795, toen ons land Bataafse Republiek is geworden. In 2015 is er een regionaal project van Platform Langstraat geweest om tussen Dongen en ’s-Hertogenbosch deze grens middels eikenhouten grenspalen aan te duiden. In de gemeente Heusden zijn er toen acht geplaatst. In de paal is een opschrift gesneden: ‘Grens Brabant – Holland 1795’, alsook het wapen van Holland en Brabant.

Aan de grenspaal is ook nog een richtingbord bevestigd met de tekst Lieve Vrouwepad en dat verwijst naar het pelgrimpad dat naar de Grotestraat in Drunen heeft gelopen. Het pad werd gebruikt door pelgrims uit vele plaatsen in de Westelijke Langstraat en Tilburg op weg naar bedevaartsplaats Elshout.

 Uitsnede van de kaart 1754 van B.J. de Roij e.a., waarin de grens en het pelgrimspad zijn aangegeven

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen