Tropisch heet? Pas op met zwemmen in open natuurwater!

Foto: Pixabay

Waterschappen waarschuwen zwemmers om in de komende mogelijk tropische dagen niet zomaar in natuurwater te duiken. Waterschappen waarschuwen dat op tal van plekken al blauwalg is geconstateerd. Blauwalg, een bacterie die opduikt in zoet water als de temperaturen stijgen, kan voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Ook is de waterstand in veel plassen en watergangen laag door de droogte in het voorjaar en dat heeft invloed op de waterkwaliteit. Alleen officiële zwemlocaties, die te vinden zijn op zwemwater.nl, worden door de provincies gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en kwaliteit, aldus de waterschappen.

Botulisme
Het Brabantse waterschap Aa en Maas waarschuwt recreanten daarnaast dat honden niet welkom zijn in officieel zwemwater. Het is ook niet verstandig om honden in ander natuurwater te laten zwemmen, want honden kunnen ook ziek worden van blauwalg of door botulisme. Botulisme wordt veroorzaakt door een giftige bacterie die voor ernstige klachten zorgt. Watervogels, maar ook andere dieren, sterven meestal na een botulismebesmetting.

Niet van bruggen springen
Zwemmen is op veel plaatsen niet alleen heel gevaarlijk, het is ook verboden. Denk dan bijvoorbeeld aan zwemmen bij gemalen, bruggen en sluizen. Dat geldt ook voor het springen van bruggen. Je riskeert een boete van maar liefst 150 euro! Toch veilig zwemmen in natuurwater? Kijk op de onderstaande link of download de gratis zwemwater-app in de Google Playstore of de Appstore.

Laat uw hond niet zwemmen in natuurwater
De officiële zwemwaterlocaties zijn alleen bestemd voor mensen. Honden zijn hier niet welkom. Raadzaam is om de hond te laten zwemmen in de overige wateren. Doordat de waterkwaliteit hier onvoldoende in beeld is, is dit water niet veilig. In dit water kan blauwalg of botulisme voorkomen. Van deze giftige bacteriën kan de hond (erg) ziek worden.

Tips voor uw hond tijdens warme dagen:

  • Beperk lichamelijke inspanning
  • Wandel vooral in de ochtend en in de avond, dan is de lucht minder warm
  • Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling
  • Laat uw hond nooit achter in de auto
  • Laat de hond niet op heet asfalt lopen
  • Houdt de vacht kort
  • Laat de hond genoeg drinken (maar niet ijskoud)

Is de temperatuur van uw hond warmer dan 40,5 graden? Neem dan contact op met de dierenarts.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen