Onzichtbaar geweld, onbenoembaar verdriet

Foto: Ad van Kessel

Een tik op de billen, een waarschuwend rukje aan het oor, een klap met een schoen, is dat mishandeling? Je onzichtbaar weten voor je ouders, je docenten, je partner, want nooit, nooit is er aandacht voor jou. Je partner die je soms slaat, of zelfs je kind, heb je dat niet verdiend misschien? Dat is toch geen geweld? Nee toch? Of toch wel? Want wat is dat, huiselijk geweld en kindermishandeling? Valt kleineren, afwijzen, een ‘opvoedkundige’ tik, pesten, niet mee laten doen of opsluiten daar ook onder?

‘Huiselijk geweld en kindermishandeling, dat is het thema van de ArkParkDag op zondag 19 juni, met name bedoeld om bezoekers te laten ervaren dat huiselijk geweld overal voor kan komen, bij rijk en arm, in de stad en op het platteland, en in tal van vormen.

Onzichtbaar
Het was een komen en gaan op de Ambrosiushof in Haarsteeg waar de Ark is gevestigd. Schilderwerken, kunstwerken van klei, speksteen, quilts, toneel- en muziekuitvoeringen, ze maken hoor- en zichtbaar wat geweld met kinderen én volwassenen kan doen. De angstige, verdrietige, machteloze slachtoffers die niet mogen praten of dat niet durven te doen. De mensen om hen heen die het geweld niet willen of durven zien, zich onmachtig voelen, ondanks alle berichtgevingen in de media mét verwijzingen naar hulpverleners zoals Bijeen (https://www.bijeenheusden.nl/meer-weten-over-bijeen/over-bijeen/) of Veilig thuis (telefoon 0800-2000). Maar ook de dader die vaak gevangen zit in zijn eigen onmacht. Ook hij/zij blijft zo onzichtbaar terwijl hij/zij dringend hulp en begeleiding wil.

Confronterende beelden
De jongeren van toneelvereniging Jong Ernst en Luim laten de bezoekers ervaren dat geweld ‘achter de voordeur’ vaak onzichtbaar is en dus onbespreekbaar lijkt. Want wat je niet ziet, misschien wel vermoedt maar niet zeker weet, dat maakt je als ongewild toehoorder onzeker en angstig, want wat moet je? Horen, zien en zwijgen? Of moet je de zwijgzaamheid STOPPEN en MOET je spreken?

Acht talentvolle jongens en meisjes staan opgesteld in een decor dat lijkt te bestaan uit hokjes, zichtbaar niet op hun gemak, plukkend aan hun haren, schrikachtig, onzekere ogen, handen voor het gezicht of voor de ogen, ogenschijnlijk willekeurig lopend van het ene naar het andere hokje. De een na de ander vertelt over iets wat hen of een ander is overkomen of nog overkomt. Over verwaarlozing, vechtende ouders, scheldende buren, angst of misplaatst ontzag voor klasgenoten, zelfverminking of beschadiging door ouders, de eigen nietigheid, verlegenheid, eenzaamheid of juist (schijnbare) zelfoverschatting, een dronken vriendje met losse handen, pestgedrag. STOP! Gillen ze tot slot en de bezoekers mogen uitmaken wat er moet stoppen. Een hartverscheurend slot!

Het zijn confronterende beelden en daarom is het goed dat bezoekers na afloop in gesprek kunnen met de mensen van Bijeen die overal op het terrein rondlopen.

De organisatoren
Deze dag is georganiseerd door creativiteitscentrum De Ark, Bijeen, voor zorg, jeugd en welzijn, harmonie Cecilia – waarvan het orkest De Opmaat, orkest voor beginners en herintreders, de bezoekers vergast op een fraai repertoire – de toneelvereniging Ernst & Luim – vandaag vertegenwoordigd door Jong Ernst en Luim, onder regie van Babbet Rijsdijk. Het thema is een initiatief van de gemeente Heusden, waaraan veel instellingen en verenigingen in de loop van het jaar hun bijdrage leveren. Want geweld, dat stopt niet vanzelf!

Bevlogen docenten en cursisten
De Ark, toegankelijk voor rolstoelgebruikers, is een laagdrempelig creativiteitscentrum, ook voor mensen met een kleine beurs. Zie https://www.dearkhaarsteeg.nl/.

Vandaag vertellen de docenten én de cursisten graag over hun hobby die hun leven zo verrijkt, kleurt en vriendschappen oplevert. Sommige amateurkunstenaars zijn al decennia lid van De Ark, zoals Ivonne, ruim twintig jaar lid, die haar fraaie objecten van speksteen laat zien. Ze komt uit een gezin van elf kinderen, is onlangs 63 jaar geworden en viert het leven, met aandacht en liefde voor muziek, natuur en mens. Dat uit zich in haar gevoel voor spiritualiteit, maar evengoed verzorgt ze op verzoek bijvoorbeeld gitaaroptredens bij activiteiten in verzorgingshuizen.

En dan docent schilderen Annemarie Somers, eveneens een vrouw die zich met hart en ziel inzet voor de kunst en voor de mensen om zich heen, zoals voor Kika, een project voor kinderen met kanker. Ze voorzag het prentenboek ‘Daar wonen 1000 dromenmakertjes’ van prenten. Haar twinkelschilderijen zijn betoverend, in allerlei werken is de mystiek bijna tastbaar. Tijdens de schildercursussen geeft ze leerlingen die dat willen de vrije hand, maar ze stuurt ze met aandacht waar dat wenselijk is.

De Ark vervult onmiskenbaar een creatieve rol in het leven van veel mensen uit de gemeente Heusden.

Tekst: Dimph Vos
Foto’s: Ad van Kessel

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen