Buurtfeest Beethovenlaan heel geslaagd

Foto: Heusden Nieuws

Afgelopen zaterdag hielden de bewoners van de drive-innwoningen aan de Beethovenlaan voor de eerste keer dat deze huizen zijn opgeleverd – in 1970 – een buurtfeest. Daar deden ook vijftien Polen aan mee. “Ik voel me hier thuis.”

Het begon met een gezamenlijke app, waarin een paar mensen die de belangen van de bewoners zouden behartigen in hun contacten met de gemeente. Een buurtfeest om elkaar beter te leren kennen, zou dat wat zijn? Ja. Maar het bleef bij een idee, totdat Jan-Hein Kivits uiteindelijk samen met zijn partner Marius de handschoen oppakte. Nadrukkelijk had Kivits ook de Polen uitgenodigd. “Ik kwam ze al regelmatig tegen aan de overkant, daar werk ik als manager bij de Total. Om te tanken en sigaretten te kopen natuurlijk, maar soms deden ze ook een beroep op Tonnie van Alphen, nu manager bij de Total aan ’t Ei. Hij is half Pools, vandaar. Tonnie heb ik er ook bij betrokken, eventueel om te vertalen.” In de meeste gevallen is dat niet nodig: de medebewoners spreken ook Engels.

Een deel van deze woningen zijn verkocht aan één partij. Die verhuurt ze aan Polen, vandaar dat dit deel van de Beethovenlaan er zo veel heeft. “Het is hier prettig wonen”, zegt Mateusz, die sinds drie jaar samen met zijn broer en diens verloofde op nummer 22 woont. “Dat er meer landgenoten in de buurt wonen, maakt me niks uit. Als je maar met elkaar kunt communiceren, dan is het al lang goed.”

Een buurtfeest, dat fenomeen kent Polen niet, zegt Tonnie van Alphen, terwijl hij de wodkafles nog eens rond laat gaan. “Maar Polen zijn altijd bereid om je te helpen, zeker als je ook nog eens pilsje klaarzet. Als ze je kennen, gaan ze voor je door het vuur.” Integreren is echter lastig: de taal kan een barrière zijn, veel Polen verkassen snel. Jan-Hein: “Hier is dat niet het geval,  ze zijn behoorlijk honkvast.” Mateusz beaamt dat: “In Polen gaat het nu economisch veel beter. Toch ga ik niet terug. In Nederland is de verhouding met je baas anders, gemoedelijker dan bij ons.”

Voordat het buurtfeest van start ging, vertelde Jan-Hein nog over de geschiedenis van deze woningen. “In 1970 is er gestart met het eerste blok. Een van eerste bewoners was de dochter van een aannemer. Haar vader sprak over revolutiebouw, gemetseld door een krullenjongen. Oftewel: alles was scheef, kozijnen gemaakt van waaibomenhout, zeker niet tochtvrij. En in alle huizen op dezelfde plekken dezelfde scheuren. De hardhouten trappen waren wel een juweeltje.”

De huizen waren vooral aantrekkelijk voor mensen met een beroep aan huis. Die hadden beneden hun nering, boven werd gewoond en geleefd. “Er hebben verschillende ondernemers gezeten. Een tandtechnieker, een dierenarts, de eerste kinderopvang, zelfs een transportbedrijf met een eigen dieseltank in de tuin.” Zelf wonen Jan-Hein en Marius er al heel lang. “Prettig wonen. Betaalbaar. En aan een laan, want we kijken uit op bomen. Prachtig hoor.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Reacties

Cookieinstellingen