Monumenten in Heusden: Herenhuis VELDZICHT, Achterstraat 41, Vlijmen

Foto: Ad Hartjes

Herenhuis VELDZICHT is in de tachtiger jaren van de 19e eeuw gebouwd in de bouwstijl neorenaissance. Gezien de bouwstijl en het bouwjaar zou het een Rijks- of Gemeentelijk monument moeten zijn, maar het wordt niet op de gemeentelijke monumentenlijst vermeld. Enige kenmerken van deze bouwstijl zijn: symmetrie, verdeling van de gevels in vakken door speklagen of gepleisterde banden.

Herenhuis VELDZICHT, gebouwd in de bouwstijl neorenaissance.

Het aanbrengen van erkers en balkons en het decoratief gebruik van hout. En ook het toepassen van decoratieve elementen als ornamenten, metselmozaïek en terracottategels.  Het niveau van de begane grond van het herenhuis is hoog ten opzichte van het straatniveau. Na de dijkdoorbraak in Nieuwkuijk en de daaropvolgende overstroming werd het vanaf 1881 gebruikelijk zo hoog te bouwen. Het herenhuis bestaat uit een hoog gedeelte met een zadeldak evenwijdig aan de straat en een lager gedeelte met een zadeldak haaks daarop. Het lage bouwdeel is aan de voorzijde afgeschuind. Vanaf de straat is het gevelaanzicht symmetrisch. De daken zijn gedekt met blauw gesmoorde Friese golfjes dakpannen, die elk drie golfjes hebben. De toepassing van deze dakpan is in onze omgeving onbekend.  De gootplanken van het hoge en het lage gedeelte zijn aan de onderzijde met snijwerk versierd en steunen op fraai gedetailleerde houten gootklossen.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband en afgewerkt met een lintvoeg. De onderzijde van de gevels hebben een gepleisterde plint. Het hoge bouwdeel heeft op acht niveaus geheel of gedeeltelijk gepleisterde banden, het lage bouwdeel heeft vier banden.

De grote vensters hebben kruis-schuiframen, de bovenzijden zijn getoogd, waarop rollagen van baksteen met aanzetstenen en een sluitsteen. De vensters en deuren van de begane grond hebben aan de bovenzijde rondbogen van baksteen met aanzetstenen en een sluitsteen. De rondbogen zijn gevuld met metselmozaïek. De bovenlichten hebben glas-in-lood ramen met rechthoekige glasplaatjes. In de kopgevels van het hoge en lage gedeelte zijn fraaie gietijzeren sierankers aangebracht. Beide deuren hebben bordessen.

Het herenhuis is afgewerkt met wit gelakt hout in bijzondere vormen. Het zadeldak van het lage bouwdeel heeft aan de voorzijde een overstekend dak, een element van de Zwitserse chaletstijl en rust op een zestal spanten. De zichtvlakken aan de schuine kanten en het hogere zichtvlak aan de voorkant zijn beplankt en aan de onderzijde met snijwerk versierd. Het hoge vlak en de lage vlakken zijn verbonden met rondvormige korbelen. De windveren van de overstek hebben aan de onderzijde ook versierd snijwerk. Op de nok is een houten ornament. In het verleden stond op het hoge vlak de naam van het herenhuis: VELDZICHT.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen