Monumenten in Heusden: Nieuwkuijksestraat 104, het huis van ‘de Sik’

Foto: Ad Hartjes

Voor het huidige gemeentelijke monument gaf mevr. Anna van der Leeden – Loeff aan Vlijmens architect Jan van Vlijmen de opdracht om een ontwerp te maken in de bouwstijl van Berlage, een bouwstijl die minder versieringen kent dan de neorenaissance. Op 29 maart 1916 is de aanbesteding en met ƒ10.615,- zijn de aannemers G. van Diggelen en J. Blankers uit Nieuwkuijk de laagste inschrijvers en wordt het werk aan hen gegund.

Anna Loeff (*Nieuwkuijk 9.2.1856,†Nieuwkuijk 18.2.1933) trouwde op 31 augustus 1886 in Nieuwkuijk met Antonius van der Leeden (*Engelen 9.2.1857, †Bokhoven 18.12.1906) uit Bokhoven. Na het overlijden van haar echtgenoot wil ze terug naar Nieuwkuijk en laat het huis bouwen voor haarzelf en zoon Willem, die op  9 mei 1915 benoemd is tot gemeentesecretaris van Nieuwkuijk.

Wilhelmus Adrianus Cornelis (*Bokhoven 25.1.1892, †Nieuwkuijk 13.4.1939)  trouwt op 4 oktober 1921 in Herpt met Hermina Adriana de Wilt (*Herpt 6.9.1896, †’s-Hertogenbosch 24.12.1984). Het gezin krijgt 6 kinderen. Willem kreeg de bijnaam ‘De Sik’. Hij uis secretaris gebleven tot de gemeentelijke herindeling in 1935. In het huis hebben tot 2018 nog twee generaties Van der Leeden gewoond. Hierna kocht mr. F. Vermeeren uit Drunen het pand voor woon- en kantoorruimte. In het kantoor is nu Vermeeren Advocaten gevestigd.

Het huis staat heel hoog ten opzichte van de straat en de naastgelegen woningen. Dat is in Vlijmen en Nieuwkuijk gebruikelijk na de Watersnoodramp van Nieuwkuijk in 1880. Het hoogteverschil is zeker een meter.

De opbouw van de asymmetrisch woning met hoge plafonds bestaat uit:
< een rechtergedeelte, waarvan de nok van het zadeldak met wolfdak evenwijdig loopt met de straat.
< een middengedeelte met erker en balkon, waarvan de nok van het zadeldak haaks staat ten opzichte van de straat
< een linkergedeelte als serre

De daken zijn gedekt met rode geglazuurde tuile du nord dakpannen. Het rechtergedeelte heeft een dakkapel met drie vensters. De ramen hebben een kleine roedeverdeling. Het middelste raam heeft aan de bovenzijde een korfboog.  De fors uitgevoerde goten en dakoverstekken worden gesteund door consoles, die alle dezelfde vorm hebben. De gevels zijn gemetseld in baksteen, in kruisverband, en afgewerkt met een lintvoeg. Onder de gootlijnen is omlopend een siermetselwerk in gele stenen.

Boven de vensters en deur is een eensteens rollaag gemetseld. Onder de vensters is over de volle breedte van het huis een doorlopende hardsteen dorpel. De vensters op de begane grond hebben schuiframen. De bovenlichten van de vensters en paneeldeur hebben glas-in-loodramen in een eenvoudig motief.

De erker heeft een hekwerk, gesteund door consoles. Ook een fraai uitgevoerde pui met dubbele deur. Boven de deuren is ook een korfboog. De pui is aan de bovenzijde afgewerkt met een rollaag van gele halve stenen. In de puntgevel is een venster met twee ramen en met ook een kleine roedeverdeling.

De serre was voorheen de kantoorruimte met aan de zijkant een ingangsdeur. De serre is opgebouwd uit houten puien met T-ramen. Alle ramen van de serre hebben glas-in-lood. Het platte dak heeft een hekwerk.

In de gevel zijn nog veel reparaties zichtbaar, een gevolg van de granaatbeschietingen tijdens de bevrijding op 4 november 1944.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen