De WSH bestaat dit jaar 5 jaar

01 okt 2023, 15:47 Nieuws
wsh
WSH

De Werkgroep Sterrenkunde Heusden (WSH) organiseert een familiedag en een presentatie over vallende sterren op 8 en 9 oktober a.s. Op 8 oktober wordt er een familiemiddag georganiseerd i.v.m. de viering van het 5 jarige bestaan van de WSH. Op 9 oktober a.s. vind de maandelijkse bijeenkomst plaats van e WSH, altijd de 2e maandag v.d. maand met uitzondering van de twee vakantiemanden juli en augustus.

Familiedag op 8 oktober
Deze dag is voornamelijk gericht op de jeugd zodat zij kennis kunnen maken met de sterrenkunde in het algemeen en alles wat te maken heeft met zon, aarde,planeten etc. Uiteraard is er zowel voor jong en oud van alles te beleven.

Zo zullen de kinderen aan allerlei activiteiten mee kunnen doen. Er worden raketjes gebouwd en in de ruimte geschoten, er staat een zonnewijzer, de verschillende maanstanden worden uitgelegd, er worden kleine planeetjes gebakken, er wordt een quiz georganiseerd te veel om op te noemen.

Bij elke activiteit wordt er uitleg gegeven.

Heel bijzonder is dat er een telescoop wordt opgesteld om mee naar de zon, onze mooie ster te kijken.

Wel gewaarschuwd, kijk nooit met een verrekijker of een telescoop naar de zon, je beschadigt je ogen namelijk, maar via deze telescoop mag je wel naar de zon kijken. Houd de website in de gaten en kijk op die mooie posters die overal in de gemeente Heusden worden opgehangen om deze middag aan te kondigen.

De entree is gratis, maar wil u een financiële bijdrage leveren, altijd welkom

Het begint op 8 oktober om 13.30 uur en eindigt om 17.00 uur.

De locatie is: Heemtuin De Meulenwerf Molenstraat 7 5256 AZ Heusden.

Op 9 oktober a.s. vind de maandelijkse bijeenkomst plaats van e WSH, altijd de 2e maandag v.d. maand met uitzondering van de twee vakantiemanden juli en augustus.

Deze keer hebben we iemand uitgenodigd die in de wereld van de amateur astronomie bekend is van alles wat met vallende sterren of meteoren te maken heeft, namelijk Felix Bettonvil.

Felix is verbonden aan de Leidse sterrenwacht van Universiteit Leiden. Hij is expert op het gebied van optische telescopen en astronomische instrumenten, onder meer het ontwerpen en realiseren van systemen voor de aller-modernste telescopen in internationale projecten. Bijvoorbeeld, de infrarood camera en spectrograaf METIS voor de Extremely Large Telescope die momenteel gebouwd wordt voor de ESO sterrenwacht in Chili. Daarnaast was hij betrokken bij de bouw van de Grote zonnetelescoop op La Palma, Canarische Eilanden..

Bettonvil’s interesse omvat de studie aan meteoren, vuurbollen, planetoïden, kometen en meteorieten.

Denk hierbij met name aan het vaststellen van de banen van meteoren in het zonnestelsel en trajecten in de atmosfeer. Bettonvil is aangesloten bij de Landelijke Werkgroep Meteoren, bestuurder van museum en sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht en actief in het geven van voorlichting en educatie.

Iedere heldere nacht zijn er wel vallende sterren of meteoren aan de hemel te zien: doorgaans kruimels stof uit de ruimte die met hoge snelheid in onze dampkring terecht komen, de lucht doet oplichten en uiteindelijk verbrandt. Ze zijn afkomstig van kometen en planetoïden en leren ons over het ontstaan en de evolutie van deze hemellichamen en daarmee over de geschiedenis van ons zonnestelsel.

Tegenwoordig wordt met camera’s de hemel dag en nacht in de gaten gehouden en -mits de hemel helder is- worden er vele meteoren vastgelegd. Soms dringt er een groter deeltje onze dampkring binnen en bestaat de kans dat een deel ervan overblijft en spreken dan van een meteoriet. Deze heldere meteoren worden vuurbollen genoemd en worden dan vaak door vele camera’s vastgelegd en vereeuwigd en door veel mensen gezien.

In deze presentatie verteld hij over meteoren en meteorieten en zal een overzicht geven van alles wat er komt kijken bij het vastleggen van meteorenbanen en de analyse daarvan, de camera netwerken in Nederland en enkele recente resultaten. Hij verteld ook over moderne telescopen, de ontwikkeling van een Nederlands instrument voor de grootste telescoop ter wereld en het onderzoek wat je daar mee kan doen.

Wat niet besproken wordt en je wel zou willen weten, dat kun je vragen.

Locatie: Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen. Aanvang: 9 oktober 20.00u, inloop vanaf 19.45u, kosten: €3,00

Meer informatie is te vinden op de website: wsh-heusden.nl

Zoals altijd bent u weer van harte welkom voor deze twee mooie evenementen van de WSH.

De WSH is een onderdeel van de Heemkundekring Onsenoort, je kunt al lid worden voor 25,- per jaar.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.

KLIK HIER

en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk

hier

voor agenda


< Volg HeusdenNieuws ook via

Facebook


< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een

mail