(Ver)bouwen? Wat is dan de rol en het SoortenManagementPlan

19 okt , 15:37 Nieuws
2024 10 18a persbericht nmvh komgrenzen en bedrijventerreinen binnen de paarse lijnen uitsnede
NMHV
Ga je je woning (ver)bouwen, renoveren of verduurzamen? Dan moet je tegenwoordig eerst onderzoeken welke diersoorten er in de omgeving voorkomen. De gemeente is bezig om voor de hele bebouwde omgeving in kaart te brengen welke soorten waar voorkomen; dit moet leiden naar een SoortenManagementPlan (SMP), zodat niet iedere huiseigenaar dat nog zelf moet (laten) doen.
Op 28 oktober organiseert de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een lezing over dit SMP. Locatie is Buurthuis D’n Elshof, Th.J. Rijkenstraat 10A in Elshout. Sprekers zijn Annemieke Gerris, Beleidsmedewerker gemeente Heusden, en Fleur Bokma, Adviseur Ecologie, start om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur. De toegang is gratis! Wel graag aanmelden via [email protected] .
Zonder dat we het beseffen, delen we onze woonomgeving met veel verschillende diersoorten. Mussen in de achtertuin, een zwaluw die een fijn plekje heeft in de dakspanten of een vleermuis bij het schuurtje. De bescherming van deze dieren is vastgelegd in de Omgevingswet (voorheen de Wet Natuurbescherming (Wnb)). Als je gaat verbouwen, renoveren of verduurzamen kan dat effect hebben op hun verblijfplaats. 
De wet verplicht om onderzoek te doen naar de verschillende diersoorten die rondom je woning voorkomen, als je van plan bent je woning aan te passen. Pas na het afronden van het onderzoek kun je dan starten met je bouwactiviteiten. Gemeente Heusden wil dit proces versimpelen door een SMP op te stellen voor alle kernen. Daardoor kost het hele proces van voorbereiding minder tijd en geld. Een onderzoek moet namelijk gedurende meerdere seizoenen worden uitgevoerd. Er gaan dus heel wat maanden overheen voordat het onderzoek afgerond kan worden en de bouw of renovatie kan starten. 
Op 28 oktober legt Beleidsmedewerker Groen Annemieke Gerris uit waarom de gemeente Heusden een SMP wil. Daarna vertelt Fleur Bokma hoe het SMP tot stand komt. In de periode april-september van de jaar zijn de onderzoekers al op pad geweest. Fleur gaat vertellen over nestlocaties, verblijfplaatsen, vliegroutes, fourageergebieden, en nog veel meer.
Annemieke Gerris werkt sinds 2019 als Beleidsmedewerker groen, natuur en landschap bij de gemeente Heusden. Daarvoor heeft ze in vergelijkbare functies gewerkt in Gemert-Brakel, en Geldermalsen.
Fleur Bokma is in 2019, na haar Masterstudie Forest and Nature Conservation in Wageningen, begonnen bij de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Afgelopen jaar is ze als Adviseur Ecologie bij Ecologisch advies- en projectbureau NatuurInclusief in dienst.
Naast de uitleg over het SMP krijg je ook de mogelijkheid om mee te denken over hoe we de soorten kunnen behouden, en kun je ambassadeur van het SMP worden.