Waarom overlast van slechte luchtkwaliteit iedere keer melden?

23 sep , 11:38 Nieuws
2024 09 22a 2024 09 22 persbericht nmvh luchtkwaliteit waarom is het belangrijk overlast van slechte luchtkwaliteit iedere keer te melden bbq
De Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zet zich in voor een goede luchtkwaliteit in onze gemeente. Luchtkwaliteit is van invloed op de gezondheid en op de kwaliteit van leven.
En wist u dat van het fijnstof (PM2.5) in Heusden maar liefst 44% afkomstig is van houtstook, en maar 14% van wegverkeer (op basis van cijfers GGD). Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit is uw hulp nodig. U kunt overlast melden, waardoor wij, de gemeente, en andere overheden inzicht krijgen in de ervaren overlast door slechte luchtkwaliteit. Dat melden kan op verschillende manieren.
Wij als burgers kunnen een belangrijke bijdrage leveren door overlast, iedere keer als we dat ervaren, te melden. Dit zijn de belangrijkste redenen:
1. Opbouw van een dossier
Elke melding helpt bij het opbouwen van een dossier over de ernst en frequentie van het probleem. Hoe meer meldingen, hoe groter de kans dat de situatie serieus wordt opgepakt door de gemeente Heusden.
2. Prioritering van handhaving
Als slechts een enkele klacht binnenkomt, kan dit minder urgent lijken dan wanneer er meerdere meldingen van verschillende bewoners komen of wanneer jij zelf consequent meldt. Dit kan handhaving door de gemeente Heusden versnellen.
3. Herkennen van patronen
Houtstook-overlast kan variëren, afhankelijk van het seizoen of de weersomstandigheden. Door herhaaldelijk te melden, help je de gemeente Heusden en NMVH om patronen te herkennen, zoals specifieke momenten waarop de overlast het grootst is, bijvoorbeeld in de winter of tijdens windstille dagen.
4. Verhoging van bewustzijn
Sommige meldingen kunnen indirect zorgen voor bewustwording bij de veroorzaker van de overlast. In veel gevallen beseffen houtstokers niet altijd dat hun gedrag overlast veroorzaakt. Door meldingen te blijven doen, kan dit ook leiden tot bewustwordingscampagnes of voorlichting door gemeente Heusden.
5. Aansporen tot beleidsveranderingen
Als veel mensen regelmatig houtstook-overlast melden, kan dit een signaal zijn voor gemeente Heusden om strengere regels in te voeren of bestaande regels beter te handhaven. Bijvoorbeeld, in sommige regio’s zijn er houtstook-restricties tijdens smogperiodes. Frequent melden kan bijdragen aan strengere maatregelen.
6. Voorkomen van escalatie
Herhaaldelijk melden zorgt ervoor dat de situatie bekend blijft bij de gemeente Heusden, waardoor mogelijk grotere problemen op lange termijn voorkomen kunnen worden, zoals escalatie van de overlast of schade aan gezondheid en leefomgeving.
Blijven melden is dus een manier om je stem te laten horen en bij te dragen aan een mogelijke oplossing, ook al is het proces soms traag.
Overlast melden kan op de volgende manieren (raadzaam om dit bij alle drie te doen):
1. NMVH: via https://natuurenmilieuheusden.nl/meldpunt-luchtkwaliteit/ De melding kan gaan over houtstook, BBQ, verbranding van tuinafval, stank van verkeer, vis roken, mest, chemisch, etc.
2. Stookwijzer: via  https://www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer (deze meldingen worden ook doorgestuurd naar de gemeente Heusden)
3. Gemeente Heusden via: * BuitenBeter-app https://www.buitenbeter.nl * meldformulier https://www.heusden.nl/inwoners/bouwen-wonen/melding-doen/ * email naar [email protected] * telefonisch (gemeentehuis 073-5131789)
Uw melding bij de gemeente Heusden zal worden opgepakt door het cluster Veiligheid en Handhaving van de gemeente Heusden. De bijzondere opsporingsambtenaar (boa) kan na de melding contact met u opnemen. Hij kan controleren of de situatie volgens het bouwbesluit 2012 is uitgevoerd. Helaas zijn latere aanpassingen aan een woning, na oplevering van de nieuwbouw, niet te handhaven volgens dit bouwbesluit. Wel kan de boa ook dan de overlastgever benaderen, in gesprek gaan over aanpassingen en een folder overhandigen over richtlijnen rond het stoken.