Ommetje gemeente Heusden Deel 26

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 26 is deze keer Ommetje Nieuwkuijksche Boschjes

Naam: Ommetje Nieuwkuiksche Boschjes, Nieuwkuijk
Parkeren: nabij Emmamolen, Sint Jorisstraat 16, 5253 BL Nieuwkuijk.
Lengte van de route: 3,2 km
Markante punten: Nieuwkuiksche Boschjes, De Nieuwe Wiel.

Het Ommetje Nieuwkuiksche Boschjes volgt een route van 3,2 km over bestaande geasfalteerde wegen en onverharde goed beloopbaar paden.

Waterwingebied Vlijmen, Nieuwkuiksche Boschjes en de Nieuwe Wiel.
Het waterwingebied Vlijmen in de Nieuwkuiksche Boschjes is een klein gebied en heeft een moderne uitgerekte structuur met loofbomen en struiken. Ten zuiden grenst het aan Natura 2000-gebied Het Vlijmens Ven/de Moerputten. De Moerputten is het enige gebied met blauwgraslanden en het pimpernelblauwtje (vlinder).

De Nieuwe Wiel
Net na de Emmamolen, gebouwd in 1886, steken we de weg over en wandelen onderlangs het fietspad naar de Wiel. Langs het monument van Legs Boelen, waar we het pad verder volgen langs het water, met een prachtig uitzicht over de Wiel. Ten zuiden van Nieuwkuijk stroomde vroeger, in tijden van hoogwater, de Beerse Maas. De Heidijk moest het ten noorden ervan gelegen gebied tegen het water beschermen. Dit lukte niet altijd afdoende. In de nacht van 29 op 30 december 1880 werd Nieuwkuijk getroffen door een ernstige overstroming. Het gehele dorp stond onder water. Bij de dijkdoorbraak zijn twee inwoners verdronken. Verscheidene huizen werden vernietigd of zwaar beschadigd. Het water was in de periode tot 26 december 1880 gestegen naar 574 cm boven NAP. De Nieuw Wiel is ontstaan op de plaats van de dijkdoorbraak.

Historie
Dijkdoorbraakmonument.Omdat het honderd jaar geleden was dat er zich een watersnoodramp voltrok in Nieuwkuijk, maakte Legs Boelen in opdracht van de toenmalige gemeente Vlijmen een monument. Hij liet daarvoor een zestal grote blokken zandsteen langs, op en achter de dijk plaatsen. Als symbolisch doorbraakpunt nam hij de plek vanwaar de dijk, met een bocht, na de ramp, om de Nieuwkuijkse Wiel is heen gelegd.

Actuele informatie
In alle stenen van het monument is een golfpatroon gehakt om de associatie met het water op te roepen. De stenen buitendijks maken als het ware een vallende beweging in de richting van de dijk en de stenen binnendijks verwijzen naar de oude loop van de dijk en de wiel, het eigenlijke teken dat van de ramp is overgebleven. De laatste van de zes stenen ligt in de wiel en is alleen zichtbaar bij laag water.

Legs Boelen wilt u stil laten staan bij het indrukwekkende gebeuren voor de Nieuwkuijkse gemeenschap van 1880 en de verwondering hoe een dergelijk negatief moment in de plaatselijke geschiedenis uiteindelijk zo’n prachtige plek heeft opgeleverd. Voor meer informatie over de kunstenaar: www.legsboelen.nl

Onder de grond gebeurt iets bijzonders
Tijdens een wandeling door de Nieuwkuiksche Boschjes loopt u door bijzondere flora en fauna. Maar ook onder uw voeten gebeurt iets bijzonders. U loopt letterlijk over de natuurlijke bronnen van Brabant Water. Van het grondwater, dat diep onder de grond zit, maakt Brabant Water betrouwbaar en gezond drinkwater. Op sommige plekken is het Brabantse grondwater meer dan 10.000 jaar oud en helemaal vrij van menselijke invloeden. Wandelen in een van onze waterwingebieden is werkelijk uniek. Wandel je tijdens de schemering door dit gebied? Dan heb je kans een das, ree en diverse vleermuizen te zien.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Reacties

Cookieinstellingen