Wie niet kan wáchten met stemmen krijgt extra kans

Foto: WGF

Op woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en wie niet kan wachten mag al twee dagen eerder komen stemmen. Dit is niet nieuw want bij de Kamerverkiezingen in 2020 werd dit ook al ingevoerd, vooral voor mensen die in de risicogroep voor Covid-19 vielen. De zorgcentra’s zijn als stembureau ingericht alleen bedoeld voor bewoners, zorgpersoneel en eventuele begeleiders van bewoners.

Op maandag 14 maart geopend 
< Gemeentehuis Vlijmen
< Gemeentehuis Drunen
< Het Patronaat Nieuwkuijk
< Seniorensociëteit Heusden

Op dinsdag 15 maart geopend
< D’n Elshof Elshout
< De Schakel Oudheusden
< De Steeg Haarsteeg
< TTV Hooghei Vliedberg

De uitslagen van maandag en dinsdag worden woensdagavond 16 maart vlak na 21.00 uur, als alle stembureau’s sluiten, al bekend gemaakt; ze worden woensdagochtend al geteld.

Men gaat er vanuit dat de coronamaatregelen nog niet zover zijn versoepeld. Daarom is gekozen voor digitale uitzendingen vanuit het gemeentehuis, te volgen via een livestream. Mogelijk wordt, als de situatie dat toelaat, gekozen voor een tussenvorm

Heusden heeft geen moeite met de bemensing van de stembureau’s, er is net als de voorgaande keer een reservelijst. Ook stemmentellers zijn er genoeg. Het tellen is gemakkelijker dan bij de Kamerverkiezingen

In Heusden doen tot nu toe tien partijen mee. Nieuwkomers zijn Heusden Verbindt en 50PLUS. PvdA en GroenLinks doen als één lijst mee. Landelijke partijen kunnen zich tot 31 januari aanmelden om onder naam mee te doen. Andere deelnemers die zich voor die datum aanmelden, doen mee als ‘blanco’ lijst.

Opnieuw gelden op de stembureaus een aantal regels vanwege corona. Zo is het dragen van neusmondmaskers verplicht, zijn er kuchschermen, en geldt de anderhalve meter afstand. Iedereen krijgt van tevoren een gezondheidscheck met vragen. Wie één of meer ‘ja’s’ moet invullen, wordt geacht niet zelf te gaan stemmen maar iemand een volmacht te geven. Iedereen krijgt een eigen rood potlood, dat na het stemmen mee naar huis mag worden genomen.

Zorgcentra
Heusden heeft in maart 21 stemlokalen met in totaal 28 stembureau’s. De Bussel in Vlijmen is afgevallen, daarvoor in de plaats heeft De Korf een extra stembureau gekregen. Op dinsdag 15 maart zijn in zorgcentra De Zandley in Drunen (10.00 tot 11.30 uur) en Sint Janshof in Vlijmen (14.00 tot 15.30 uur) stembureau’s ingericht, alleen bedoeld voor bewoners, zorgpersoneel en eventuele begeleiders van bewoners.

Bron: Brabants Dagblad

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen