Wandeling ontdek Heusden deel 2

23 jan 2022, 8:38 Wandeling ontdek Heusden
img 6948
Ad Hartjes

Deze nieuwe aflevering van de wandeling ontdek Heusden is een vervolg op Ommetje gemeente Heusden. U wordt in deze Wandeling ontdek Heusden meegenomen door onze mooie gemeente om kennis te maken met de historie en andere wetenswaardigheden.De wandeling is door Heusden.Nieuws.nl in samenwerking met Ad Hartjes ontwikkeld. Veel wandelplezier! Deel 2 is Herpt en het Oude Maasje.

Naam: Wandeling no.2: Herpt en het Oude Maasje.
Parkeren: Café De Ploeg, Groenstraat 2, 5256 NV Herpt.

Lengte van de route: 2,3 km.

Markante punten: St. Isidorus, Oude Maasje, R.K. Kerk, Historische panden.

herpt kaart85543

De wandeling Herpt en het Oude Maasje volgt een route van 2,3 km over bestaande verharde wegen die goed beloopbaar zijn. (ook geschikt voor scootmobielen)



Historie Herpt
De oudste bewoningssporen van Herpt dateren uit de 10e eeuw. Herpt is gebouwd op stroomruggen langs de Maas. Het betrof een aantal min of meer evenwijdige straten met vooral agrarische bebouwing. Tot in de 11e eeuw viel Herpt onder de parochie Aalburg en in 1148 verkreeg Herpt als zelfstandige parochie een eigen pastoor. In de omgeving van het kerkje ontwikkelde zich een ambachtenbuurt. Het romaanse kerkje was gebouwd in tufsteen en gewijd aan de heilige Trudo. In 1250 werd aan de westkant een toren gebouwd. In de 15e eeuw werd het kerkje gesloopt en vervangen door een gebouw in gotische stijl, dat 1590 werd beschadigd en vervolgens door de hervormden toegeëigend. Het karakteristieke gebouw met de Romaanse tufstenen toren heeft vervolgens dienstgedaan als hervormde kerk. Na de Reformatie is er lange tijd geen katholieke parochie geweest. In 1718 is mogelijk een schuurkerk in gebruik genomen. In 1892 werd opnieuw een parochie gesticht en in 1893 verbouwde men een daartoe aangekocht voormalig café tot noodkerk. In 1900 werd een begraafplaats in gebruik genomen. Pas in 1924 werd uiteindelijk een bakstenen kerk gebouwd aan de Torenstraat, ontworpen door Caspar Franssen en gewijd aan de Heilige Catharina. Op 5 november 1944 werd de toren van de Trudo kerk door de Duitsers opgeblazen, waarbij het hele kerkje werd verwoest. In 1969 vertrok de laatste eigen pastoor, waarna tot 1987 nog een waarnemend pastoor vanuit de nabijgelegen Abdij Mariënkroon actief was. Daarna was er geen priester meer en in 2003 werd de parochie met die van Heusden en Hedikhuizen samengevoegd tot de pastorale eenheid Bernse Maasparochies. De kerk is in 2019 aan de dienst onttrokken.

Belangrijkste middel van bestaan was de landbouw. Toen in 1908 een stoomzuivelfabriek werd gebouwd stapte een aantal boeren over op de melkveehouderij. In de jaren 70 van de 20e eeuw is een aantal nieuwbouwwoningen gebouwd en er waren eind jaren 70 zelfs plannen om het aantal inwoners te doen toenemen tot 5.000. Deze plannen zijn nooit gerealiseerd: de nieuwbouw kwam tot stand in het nabijgelegen Oud-Heusden.



Oude Maasje
Het Oude Maasje is de naam voor verschillende delen van een oude Maasbedding, die overbleef nadat omstreeks 1273 de Maas bij Hedikhuizen werd afgedamd. De Maas werd toen omgeleid in noordwestelijke richting naar Gorinchem over een traject dat nu de Afgedamde Maas heet. Overblijvende -meest smalle- waterlopen die daarvóór de hoofdbedding van de Maas vormden, staan nu bekend als Oude Maasje.

De Nederlandse Hervormde Trudokerk
De kerk was uit tufsteen opgetrokken, en toegewijd aan Sint Trudo. Op 5 november 1944 werd de toren door Duitse soldaten opgeblazen, waarbij de gehele kerk onherstelbaar beschadigd raakte.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail