Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Judoclub Drunen

Foto: Wil Gulpen

Aagje is weer nieuwsgierig geweest. Ditmaal had judo haar aandacht en ging zij in gesprek met Marjolein de Peffer van Judo club Drunen. 

Aan het einde van de vorige aflevering kwam Judo ter sprake en daarom ging Aagje deze keer op bezoek bij Judoclub Drunen om met Marjolein de Peffer te praten. In de zaal waren twee jonge judoka’s, Nick en Fivianne, en ook twee trainers, Rens en Marleen. Dus het werd een gezellig en afwisselend gesprek vanuit meerdere perspectieven. En tussendoor wierpen Nick en Fivianne elkaar schijnbaar moeiteloos over de schouder en knalden ze keihard neer op de mat. Tot grote verwondering van Aagje stonden ze daarna met een grote glimlach weer op, daar wilde ze meer over weten.

Judo dus, brand maar los!
“Judo is op en top een contactsport waarbij je je spieren en kracht gebruikt voor techniek in combinatie met tactiek. Je moet proberen aan te voelen hoe sterk je tegenstander is. Maar je moet ook in de gaten houden wat de ander van plan is en daarop anticiperen; hem of haar proberen te slim af te zijn. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst je eigen lijf leert kennen: je spieren, je motoriek en je kracht.  Dat geeft zelfvertrouwen en wij zien kinderen hier in alle opzichten groeien, prachtig om te zien. En daar profiteren ze in het dagelijks leven ook van”.

Wat is voor jullie een belangrijk aandachtspunt?
“ Bij Judo staat respect voor elkaar op de eerste plaats. Het is nooit de bedoeling om elkaar pijn te doen, al wordt je nog zo hard op de mat gegooid. Je weet dat die ander dat op een zo veilig mogelijke manier doet. En natuurlijk heb je zelf ook goed leren vallen, maar daarover later meer. Het gaat bij judo niet altijd om wie de beste en de sterkste is. Judoka’s werken aan zichzelf verbeteren. Je hebt vast wel gehoord van de bruine band, de zwarte band, enzovoort. Daar trainen de meeste judoka’s voor: jezelf ontwikkelen en steeds verder komen in de sport. En het mooie is dat iedere sporter dat op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo kan doen”.

Veilig vallen bestaat dat echt?
“ Ja hoor, als je maar weet hoe je moet vallen. Daarom is valtraining  een belangrijk onderdeel van de judosport. Je hoofd is je computer, dus die moet je altijd als eerste beschermen. Verder is het een kwestie van techniek die je hier leert. We geven hier ook valtraining aan ouderen in het kader van mobiliteit. Trouwens we hebben hier ook leden boven de 70 jaar hoor. Judo komt in je spiergeheugen terecht; wat eenmaal is aangeleerd, vergeet je niet. Dat zien we bij leden die in hun jeugd aan judo hebben gedaan en later weer opnieuw bij de club komen. Natuurlijk moeten ze weer leren te incasseren, maar dat hebben ze zo weer onder de knie”.

Wat is jullie mooiste prestatie?
“Dat we een mooie, stabiele vereniging hebben waarin ‘een voor allen en allen voor een’ een passend motto is. We hebben verschillende leden met een beperking of een rugzakje, maar niemand krijgt een stickertje bij ons. We houden rekening met elkaar en in de training is het aan de tegenstander om in te spelen op de mogelijkheden van de ander. Daarnaast gaat het bij judo niet zozeer om wie de beste is, de nadruk ligt veel meer op plezier hebben. We hebben veel vrijwilligers bij de club en er heerst een goede sfeer. Dat zien we terug want mensen blijven heel lang lid en velen doen meer dan alleen trainen voor zichzelf. Neem nou Fivianne; de dertienjarige judoka is ook hulptrainer bij tuimeljudo, het judo voor de allerkleinsten”.

 

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Niet leuk natuurlijk voor een binnensport, een contactsport. Maar we hebben snel geschakeld naar wat er wel mogelijk was, vooral voor de jeugd. We hebben een hele tijd buiten getraind. Maar dat was niet zo fijn vallen volgens Nick, de vijftienjarige judoka die lachend van de mat loopt na pittige training. Natuurlijk waren de matten hetzelfde, maar de ondergrond, parkeerplaats hier buiten, maakte het wel hard. Verder hebben de grote kinderen geholpen bij de training van de jongere kinderen. Dan mochten zij wel lichamelijk contact hebben en konden zij voordoen wat de volwassen trainer bedoelde. Daarnaast hebben we geprobeerd binding te houden met de leden door online evenementen te organiseren. Maar we zijn vooral heel blij dat er steeds meer mag en de matten weer binnen liggen”.

Waar is Marjolein nieuwsgierig naar?
“Wist je dat wij ook wel eens zwembadjudo doen als nevenactiviteit? Dat doen we in het doelgroepenbad van de Heijgrave in Vlijmen. Daar zien we wel eens de leden van AquAmigos bezig. Ik zou wel meer willen weten over die vereniging”.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen