Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Waterpolo

Foto: Wil Gulpen

Aagje is weer nieuwsgierig geweest. Ditmaal had waterpolo haar aandacht en ging zij in gesprek met Astrid van Dal van zwmvereniging AquAmigos. 

Vanuit het judo interview kwam Aagje terecht bij AquAmigos, een verenging met meerdere onderdelen: (opleidings)zwemmen, snorkelen en waterpolo. En omdat Astrid van Dal via facebook Aagje al eens uitnodigde om te komen kijken, was het contact snel gelegd. Waterpolo is al ruim 30 jaar haar passie en tot voor kort speelde zij in een wedstrijdteam. Nu is Astrid vooral actief als scheidsrechter en daarnaast is ze vertrouwenspersoon én lid van verschillende evenementencommissies. Aagje sprak haar aan de rand van zwembad ‘het Run’ waar zowel zwemmers als waterpoloërs fanatiek aan het trainen waren.

Waterpolo dus, brand maar los!
“Het is een intensieve sport die verschillende disciplines combineert: handbal en zwemmen. Maar je moet beiden kunnen om een goede waterpoloër te zijn. Het is leuk omdat het een teamsport is en het een snelle sport: er is geen tijd om uitgebreid te knuffelen en juichen bij een doelpunt. Het spel gaat direct weer door. Het is ook een krachtsport want je moet steeds in beweging blijven om te blijven drijven en de bal met één hand te vangen en weer te gooien. Dat vraagt behendigheid en techniek. Al die facetten samen zorgen ervoor dat ik waterpolo de leukste sport op aarde vindt’.

Is het een gemene sport; wat gebeurt er allemaal onder water?
“Dat wordt wel vaak gedacht, maar dat valt best wel mee hoor. Natuurlijk is het een stevige sport, maar er zijn veel minder blessures dan bij bijvoorbeeld handbal of voetbal. Het is leuk om met alle ervaring die ik als speler heb opgedaan, nu scheidsrechter te zijn. Ik ken de meeste foefjes en ik zie het heus wel wanneer een hand te lang onder water blijft. Trouwens, wist je dat we voor de wedstrijd altijd de nagels controleren van alle spelers? En zo nodig moet een speler ze knippen en opnieuw laten zien voor de wedstrijd begint. Ik begin voor de wedstrijd altijd met een praatje, waarin ik de spelers vertel waar ik op let en dat ik fairplay belangrijk vindt”.

Wat is voor jullie een belangrijk aandachtspunt?
“Veiligheid en je veilig voelen is heel belangrijk bij Aquamigos. Iedereen is welkom zonder oordeel. We staan allemaal in onze zwembroek of zwempak en in die zin moet je je best wel ‘bloot geven’. Maar bij onze club maakt het helemaal niks uit of je klein bent of groot, dun of dik, wat je geaardheid is of uit welk land je komt. Samen plezier beleven in de sport; daar draait het om. En ik vind dat we dat bij Aquamigos heel goed doen en ik kan het weten als vertrouwenspersoon voor het onderdeel waterpolo”.

Wat is je mooiste prestatie?
“Er is zoveel gebeurd om trots op te zijn in de 30 jaar dat ik lid ben. We hebben prachtige internationale toernooien gehad. Doordat het Run het diepste bad niet meer in gebruik heeft als zwembad kan dat helaas niet meer. We organiseren erg leuke verenigingskampen voor de kinderen, waarbij de volwassen leden betrokken zijn als begeleiding. We hebben een keer in Nieuwkuijk een kamp gehad, met een disco-avond in de Ster; die was echt legendarisch. Verder hebben we regelmatig echte talenten bij de club. Er zijn 2 oud-leden, die nu in de hoofdklasse spelen. Soms geven ze nog wel eens een gasttraining, hartstikke leuk natuurlijk voor de jeugd. Het gemengde jeugdteam onder 11 heeft aan het NK mee mogen doen. En hoewel ze slechts één wedstrijd wonnen, gingen ze toch met een blij gevoel naar huis dankzij de fantastische organisatie”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Ook voor ons betekende het dat alles stil kwam te liggen. In de winter zijn we immers een binnensport. Maar er kon toch best wel het een en ander. Zo zijn we vooral toch buiten aan de slag gegaan met ‘landtraining’ zoals dat bij ons wordt genoemd: spelletjes met de bal, rennen, oefeningen, enzovoort. Ook konden we 2 avonden per week bij DAK, de atletiekclub, trainen en zijn we een paar keer in het buitenbad in Andel geweest. Verder hebben we natuurlijk ook moeite gedaan om de band tussen de leden en de club te behouden en dat is gelukt, want we hebben nagenoeg alle teams weten te behouden”.

Waar is Astrid nieuwsgierig naar?
“Vroeger heb ik veel geschaakt. Ik heb zelfs nog eens meegedaan aan het NK scholenteams. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat met schaakclub Gambiet. Aagje, neem maar contact op met Richard Olree, die weet precies hoe het zit”.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen