Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Freerunnen

Foto: WGF

Deze aflevering van Aagje staat in het teken van weer een nieuwe sport, die vooral door jeugd wordt gedaan. Een sport vol actie en snelheid en natuurlijk kan dat ook in Heusden. In Drunen ging Aagje kijken bij een training van Koenoss Sporting en sprak met Koen Harkx over Freerunnen.

 Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden.
Padelspeler Jaap Smits stuurde Aagje naar Koenoss Sporting om kennis te maken met Freerunnen, een sport die heel veel kinderen aanspreekt. Op tv heeft Aagje wel eens beelden gezien van ervaren Freerunners die dit buiten doen, bijvoorbeeld in een stad. Ze maken gebruik van allerlei stoepjes, trapjes en wat er maar is om te springen en hun tricks te doen. Het ziet er gevaarlijk uit, maar gelukkig kunnen kinderen dit leren in een zaal. Koen Harkx vertelt met veel enthousiasme over de sport. Een gesprek over tricks, jumps en allerlei onbekende termen. Daar wordt Aagje natuurlijk nieuwsgierig van.

Freerunnen dus, brand maar los!
“Freerunnen is een actiesport waarin iedereen binnen zijn eigen mogelijkheden en voorkeuren kan werken. Tijdens onze lessen doen we een mix van Freerunnen, trampoline en Airtrack springen. Zo leren kinderen hun eigen grenzen opzoeken en verleggen, ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Toch is het geen individuele sport. Je het elkaar nodig om te trainen en inspiratie op te doen.  Maar ook op YouTube kun je inspiratie opdoen en tricks zien die anderen doen”.

Wil je eens goed uitleggen hoe het werkt?
“Bij Freerunnen volgt een sporter een route die gemaakt is van allerlei materialen. Buiten zijn dat trapjes, muurtjes en van alles wat gewoon in de buitenruimte staat. Maar wij sporten binnen in een zaal en maken een route met allerlei materialen zoals kasten en banken. De sporters gebruiken deze materialen om allerlei tricks te doen met mooie sprongen, jumps genaamd. Je kunt zo’n route op twee manieren afleggen. De ene heet Speed: dan moet je de route in een vaste volgorde zo snel mogelijk afleggen en is degene die dit het snelst doet de winnaar. De andere heet Stijl: dan mag je je eigen route bepalen en beslist de jury wie de beste is.”.

Wat is een belangrijk aandachtspunt bij Freerunnen?
“Absoluut de veiligheid! Je kunt je voorstellen dat het een risico sport is, maar ons uitgangspunt is om zo min mogelijk ongelukken te maken. Daarom stellen we een maximum aan het aantal kinderen dat per training erbij kan zijn en lopen we altijd met meerdere trainers rond. En we starten met de basis: bijvoorbeeld eerst een koprol goed leren, dan een zweefrol en daarna pas een salto. En ook stellen we duidelijk grenzen en dat is nodig. Veel kinderen hebben een wensenlijstje als ze bij ons komen. Ze willen de meest gave tricks. Maar dan moeten ze eerst laten zien wat ze kunnen en vandaar uit maken we een plan om te kunnen werken aan wat ze willen bereiken, stap voor stap.

Wat is je mooiste prestatie?
“Eerlijk gezegd zijn we niet zo bezig met presteren. We willen vooral kinderen uitdagen om hun eigen niveau te verbeteren, zodat ze steeds moeilijke tricks kunnen doen. Wij houden weinig wedstrijden, met uitzondering van de clubkampioenschappen. Het samen sporten, van en met elkaar leren, dat vinden we belangrijk. En vooral samen plezier beleven. Wat ik wel heel mooi vind is om te zien is de groei van het niveau van de leden, zeker die wat meer ervaren hebben. We hebben weinig opzeggingen en de oudere kinderen blijven zich ontwikkelen. Daarom zie ik dat niet alleen het niveau van de individuele sporter stijgt, maar ook van de hele club”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Dat was een moeilijke tijd, Aagje. We zijn een zaalsport, dus we lagen stil. In overleg met de gemeente hebben we buiten bij de afgraving geoefend. Dat hebben we in kleine groepjes gedaan, voor de leden die dat zelf wilden. Toen het mooi weer was, was daar nog wel belangstelling voor. Maar in de winter was het moeilijk, zeker ook omdat de materialen nat en glad worden. Dat geeft toch extra risico’s Dus we zijn heel blij dat we weer gewoon binnen mogen trainen”.

Naar welke sport is Koen Harkx nieuwsgierig?
“ Ik ben wel benieuwd naar tafeltennis. Ik denk dat het in de top 3 staat van campingsporten. Volgens mij heeft iedereen het wel eens gedaan. Maar ik ken eigenlijk niemand die het als sport doet. Heeft Heusden eigenlijk wel een tafeltennisvereniging? Wil jij dat voor mij uitzoeken, Aagje?”.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Cookieinstellingen