Column Jack Thomassen: Zoektocht

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over Zoektocht

Even denken, hoe zat het ook alweer? Rechts naast ons woonde de familie Melis. Daar hadden ze net als bij ons 3 kinderen. Aan de linkerzijde woonde Oerlemans, met 2 jongens. Daarnaast Knippels, ook 2 jongens. Ach, volgens mij hadden alle gezinnen aan onze kant van de straat wel kinderen. Familie Van Gurp, Czismazia, Klomp, Blom enz. En de bewoners aan de overkant hadden ook voltrefferlijk hun best gedaan om erfgenamen te produceren. In het 1e huis Paultje en Elsje de Jong, 3 stuks bij Beumer, Vermeulen had er 2 (hoewel er natuurlijk wel een aardig leeftijdsverschil zat tussen al dat kroost) en nog een paar buren waar ik bij god de naam niet meer van weet. Tja, deze jongen van de Drunense Lisztstraat nr. 24 word er niet echt jonger op. Dan ga je wel eens wat vergeten.

Zeg, eigenlijk was het niet normaal met hoeveel kinderen we in onze straat waren. Dat moet toch een hoop kinderbijslag opgeleverd hebben. En weet je? Slechts één straat verder was het gewoon van hetzelfde laken een pak, hè. In de Chopinstraat bijvoorbeeld, huisden bijna net zoveel kindertjes als in de onze. Ik noem er nog maar weer een paar: Welten, Fritsen, Teurlings, Van de Leur, Van Helvoirt en De Korte. Ach, terwijl ik deze namen aan het opnoemen ben, weet ik ineens de rest: Van den Berg, Van Gestel, Van de Wiel, van Thiel, Fijneman en van Kemmeren. En potverdorie, enkele van deze ‘kinderen’ zijn er inmiddels helaas al niet meer. Sjonge, jonge, lieve mensen. Allemaal zo jong nog. Best erg hoor.

Nu moet ik ook ineens aan mijn vele klasgenootjes van vroeger denken. Waar zijn sommigen toch gebleven? Zijn zij die verder weg zijn gaan studeren, daar misschien blijven wonen? Of op een gegeven moment getrouwd met hun vakantieliefde en meteen maar naar een andere provincie verhuisd? Wellicht kregen hun vaders (of moeders) elders een baan aangeboden en raakten zij op die manier uit zicht? Met hier en daar navragen kwam je nog wel eens wat over andere buurtkinderen en schoolgenootjes te weten, maar echt het fijne meestal niet. Ja, of je moest ze op een reünie tegenkomen. Wist u overigens dat er op zo’n reünie oude liefdes opnieuw opbloeien?

Waar we vroeger niet anders konden dan onze dagelijkse beslommeringen en leuke meegemaakte dingen vooral met elkaar op straat te delen, was het daar opeens: FACEBOOK! Ja, oké. Eerst was er natuurlijk dat HYVES, maar terwijl steeds meer mensen (lees: vaders, moeders, opa’s en oma’s) Facebook gingen gebruiken, ging intussen die vorm van social media langzaamaan ter ziele. Nou, dat Facebook vond ik meteen al helemaal geweldig! Hadden wij dat vroeger maar gehad. Want er waren toen ontelbare dagen bij waarop ik me stierlijk kon zitten vervelen hoor. We klommen heus niet de godganse dag in bomen, hè! Dat internet had in mijn jeugd een zeer welkom tijdverdrijf kunnen zijn. Pfff, ik was al blij dat ik een radio-cassettespeler had en Hilversum 3 kon ontvangen. Hoezo YouTube?

Kijk eens even denkbeeldig in je Facebookvriendenlijst. Zitten daar veel schoolgenootjes of buurtkinderen in? Die heb je vast teruggevonden op FB? En grappig dat je mensen tegenkomt waarvan je de naam haast vergeten was. Of ineens herinnert dat die jongen of dat meisje ook bij je in de klas zat. Soms knoop ik een chatgesprek aan. Dan buurt ik gezellig met Netty over de tijd op de St. Paulusschool in de Pr. Hendrikstraat. Met Teunis over de jaren’70 en de leraren op de LTS in Waalwijk. En met Evert over onze leeftijdgenoten uit Drunen. Evert en ik hadden een gezamenlijke vriend. Dat wisten we niet van elkaar. Die jeugdvriend was trouwens ooit naar Beverwijk verhuisd. Daar kwam ik ook pas jaren later achter.

Niet iedereen blijkt op Facebook ‘te zitten’. Naar sommige klasgenoten en vrienden van vroeger kon ik zoeken tot ik een ons woog. Tja, niet iedereen wil dat. Jammer. Dus zocht ik tevergeefs naar Jan Mommersteeg, Henk Spee, Nicky van der Lee o.a. en Maaike Pauwels. Misschien dat de dames onder een andere naam te vinden zijn? Ik laat het maar voor wat het is. Naar die ene jeugdvriend heb ik in alle hoeken op internet gezocht. Waar kan een mens in godsnaam helemaal uithangen, hè? Waarschijnlijk heb ik het niet aan de juiste personen gevraagd. Tot laatst. Toen vertelde iemand mij dat hij er niet meer was. Hij ook al. Dat vond ik heel triest.

Intussen heb ik contact met een buurmeisje uit onze Lisztstraat. Hartstikke leuk. Die was ooit met haar familie naar Canada verhuisd. Vader kreeg daar een baan. Niet dat we over zo’n verre afstand gesprekken voeren, hoor. Wat overigens best had gekund, want ik heb gehoord dat de inwoners van Canada ook internet hebben. Nee, zij woont opnieuw in NL. Hoe en waarom? Tja, de liefde kent geen afstanden en grenzen. Maar goed, ik ben benieuwd of ik in de toekomst nog meer bekenden van vroeger ga vinden. Wellicht met een beetje speuren en wat geduld. Want van het internet en Facebook zijn we voorlopig niet af. En gelukkig maar!

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Reacties

Cookieinstellingen