Heusden scoort goed op afvalscheiding en -preventie

Foto: Gemeente Heusden

Afval komt vaak negatief in het nieuws. Zo ook in de gemeente Heusden en hebben helaas regelmatig te maken met afvaldumpingen in het buitengebied, het bijplaatsen van afval bij de ondergrondse restafvalcontainers en met zwerfafval. Maar ondanks de negatieve berichten wil de gemeente Heusden jou als inwoner toch complimenteren want Heusdenaren doen het over het algemeen eigenlijk best goed!

Afvalscheiding
Landelijk bedroeg het streefpercentage voor afvalscheiding in 2020 75%. Gemeente Heusden scoorde in 2018 al 83%, waarna dit percentage in 2019 en 2020 nog verder steeg naar 85%. In 2021 daalde het iets, naar 84%, maar dit is nog altijd veel beter dan het landelijke percentage, dat 60% bedraagt.

Restafval per inwoner
De landelijke doelstelling voor restafval (fijn en grof restafval) was 100 kg per inwoner per jaar in 2020. Als Heusden legden wij de lat wat hoger en gingen voor 75 kg per inwoner per jaar, in 2020. Dit doel werd al in 2018 gehaald, met nog geen 65 kg per inwoner! In 2019 daalde het zelfs naar ongeveer 60 kg per inwoner per jaar. In 2020 en 2021 bleef de hoeveelheid restafval ongeveer hetzelfde

Totale hoeveelheid afval per inwoner
De totale hoeveelheid huishoudelijk afval in de gemeente Heusden bedraagt ca. 375 kg per inwoner per jaar. Landelijk is dat ca. 490 kg. Afval in 2025
De inwoners doen het dus goed. Maar natuurlijk kan het altijd beter. Daarom heeft de gemeenteraad op 22 februari 2022 het nieuwe afvalbeleidsplan vastgesteld. Hierin streven we naar:
<  90% afvalscheiding en 30 kg restafval per inwoner in 2025 (dit zijn de landelijke VANG-doelstellingen)
<  Betere kwaliteit van de afvalstromen, zoals PMD, GFT, papier, textiel. Dit zijn eigenlijk geen afvalstoffen maar grondstoffen waarvan weer nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Dit bespaart op de winning van nieuwe grondstoffen. Onze planeet is immers niet onuitputtelijk!
<  Zoveel mogelijk voorkomen en/of verminderen van zwerfafval en illegale afvaldumpingen en bijplaatsingen. Naast de maatregelen die we als gemeente hiervoor zelf uitvoeren, zijn we heel blij met onze ca. 150 ZAP-ers (zwerfafvalpakkers) die vrijwillig zwerfafval opruimen! Verder zijn er ieder jaar vele vrijwilligers die zwerfafval opruimen tijdens de World Clean Up Day.
<  Afvalpreventie en daarmee de vermindering van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval.

Voor tips over afvalscheiding en afvalpreventie, kijk op www.heusden.nl of www.afvalscheidingswijzer.nl

Bron: Gemeente Heusden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties

Cookieinstellingen