De rol van de burgemeester bij de gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Ad Kraamer

Vanavond 2 maart zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van ‘De tafel van Heusden’.

In deze 74e uitzending praat presentator Leo Swaans met burgemeester Roel Augusteijn en Wil van Son, coördinator burgerzaken van de gemeente Heusden, over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum van 21 maart.

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Alle stemgerechtigde inwoners van Heusden kunnen dan hun keus maken uit de vele kandidaten die met de 9 lokale partijen meedoen aan de verkiezingen. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor de burgemeester. Want hoe zijn zijn voorbereidingen op deze verkiezingen? Hoe gaat hij om met de integriteit van de kandidaten en zijn er vooraf gesprekken geweest met de lijsttrekkers. Een belangrijk thema bij de verkiezingen is hoe te voorkomen dat criminele kandidaten infiltreren in de gemeenteraad? De burgemeester gaf eerder aan dat alle kandidaten wat hem betreft een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zouden moeten kunnen overleggen. Hoe is dat proces verlopen? Als neutrale eindverantwoordelijke is de rol van de burgemeester vooraf, tijdens en na de verkiezingen niet te onderschatten.

Wil van Son speelt een belangrijke rol bij de voorbereidingen van deze verkiezingen. Wat moet er allemaal geregeld worden? Gelijktijdig wordt het raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 (WIF 2017) gehouden. Wat betekent dit voor de organisatie?

De HTR-uitzending op Ziggokanaal 42 is op vrijdagavond 2 maart om 19.00 uur. Meer informatie op de site van HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering, maar ook eerdere uitzendingen, bekeken kunnen worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen