Volg jouw glas naar Gameren

Foto: Natuur & Milieu Heusden

Op vrijdagmiddag 2 november volgt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) het Heusdense afvalglas naar Van Tuijl Glasrecycling in Gameren. Doel is met eigen ogen te zien hoe het in Heusden ingezamelde glas-afval hier wordt ontvangen en verwerkt. Interesse om mee te gaan?  Dan graag van tevoren aanmelden via [email protected]. Na aanmelden ontvangt u details over tijd en locatie.

Jaarlijks gebruiken de Nederlandse huishoudens gezamenlijk ongeveer 550.000 ton aan eenmalig verpakkingsglas. In Nederland wordt 80 procent van het verpakkingsglas door de consument via de glasbak geretourneerd wordt. Dit glas kan steeds opnieuw hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies. De belangrijkste taak van recyclingbedrijven zoals Van Tuijl is de scheiding van glas en verontreiniging uit de aangeleverde inhoud van glasbakken.

Het komt helaas nog erg vaak voor dat er verkeerd materiaal in de glasbak terecht komt. Denk aan kruiken, porselein, plastic maar ook hittebestendige (glazen) ovenschalen. Wanneer deze “verontreiniging” in het nieuwe product van de glasfabrikanten zouden komen, worden de nieuwe producten instabiel. In iedere ton (1000 kilogram) glasscherven mag slecht 0,02% (20 gram) aan verontreiniging zitten. Tijdens de excursie zullen we zien met moderne machines, maar ook met de hand, die scheiding plaats vindt.

Deze activiteiten zijn onderdeel van een programma waarin het afval wordt gevolgd. Doel is mensen inzicht te geven in het resultaat van afvalscheiding en zo minder grijs afval te krijgen. Daarnaast zal er aandacht zijn voor het verminderen van de totale hoeveelheid afval: hoe kun je ook daar als burger en bedrijf aan bijdragen. De vereniging organiseert in het kader hiervan excursies, lezingen en workshops. In het komende half jaar zijn verder excursies gepland in relatie tot de volgende afvalstromen: papier, apparaten, rioolwater. Eerdere excursies waren gericht op afvalverzameling, PMD-scheiding, plastic hergebruik, glas hergebruik, tuinafval en vervuiling van oppervlaktewater.

Kijk op www.natuurenmilieuheusden.nl  voor komende activiteiten.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen