De tafel van Heusden met 75 jaar Vrijheid Heusden

Foto: HKk Onsenoort

Komend weekend zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van ‘De tafel van Heusden’. In deze 89e uitzending van De tafel van Heusden praten de gasten met gastheer Leo Swaans over de activiteiten in het kader van 75 Jaar Vrijheid Heusden begin november.

De inwoners van Heusden en omgeving hebben het ongetwijfeld gemerkt via de lokale media. In het weekend van 1 tot 4 november wordt in de gemeente Heusden het feit herdacht dat de kernen in deze gemeente 75 jaar geleden bevrijd zijn door de Schotse troepen van de 51ste Highland Division. Reden voor de gemeente Heusden om een herdenkingsweekend te initiëren waarbij nogal wat partners betrokken zijn bij de organisatie.

In deze Tafel van Heusden blikken de gasten terug op de activiteiten die deze maand al zijn gestart, maar kijken ze vooral naar de vele activiteiten in het weekend van begin november.

Leo Swaans ontvangt de volgende gasten aan zijn tafel:

  • Frank Horvers: kabinetchef van de gemeente Heusden en mede initiator van dit bevrijdingsweekend.
  • Ans Buys: voorzitter Werkgroep Herdenking 75 jaar Stadhuisramp Vesting Heusden.
  • Adri Verboord: voorzitter Heemkundekring Onsenoort.
  • Anton Harbers: voorzitter Comité 75 jaar Bevrijding Heusden.

Al deze gasten vertellen over hun activiteiten. Denk hierbij o.a. aan de lezing van Jac Didden, de boeken van Gini van Wijk en Geke van der Merwe, maar ook het Herptse dagboek van Jan Durenkamp. De veteranendag, de expositie Tussen Strijd en Vrijheid in het Gouverneurshuis, het Bevrijdingsconcert in De Voorste Venne, de onthulling van het peilmonument aan de Steegerf en de bevrijdingsroute, ze worden allemaal benoemd. Ook aandacht voor het kunstproject Veteranen Verbeelden bij Cultuurtoren Honsoirde. Het bevrijdingsweekend wordt afgesloten met de herdenking van de Stadhuisramp in Heusden.

De HTR-uitzending op Ziggokanaal 42 is op zaterdagavond 26 oktober om 19.00 uur. Het programma wordt herhaald op zondag 27 oktober om 20.00 uur. Meer informatie op de site van HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering, maar ook eerdere uitzendingen, bekeken kunnen worden.

 

Foto’s 75 Jaar Vrijheid Heusden:

Logo 75 Jaar Vrijheid Heusden

51 Highland Division op weg naar de Langstraat (foto HKK Onsenoort)

AVRE tank met takkenbossen om rivieren of beken over te steken (foto HKK Onsenoort)

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen