Update liveblog hoog water gemeente Heusden

Foto: FPMB Erik Haverhals

De gemeente Heusden heeft weer een update gegeven over het hoog water in gemeente Heusden. Door het hoge water ontstaan steeds meer wellen (kanaaltjes onder de grond) onder de dijk. In Aalst dreigt een zomerdijk door te breken. Een aannemersbedrijf gaat daar met klei, folie en BigBags verzwaren

Waterschap Aa en Maas treft voorbereidingen om een sloot achter de Maasdijk ter hoogte van Doeveren tijdelijk te dempen. Deze maatregel wordt genomen op het moment dat er  wellen ontstaan in de sloot. Het risico op wellen (zandkolken) is groot nu  de waterstand van de Maas erg hoog is. Bij een wel stroomt water vanuit de rivier via zachtere zandlagen onder de dijk door om achter de dijk weer omhoog te sijpelen. Dat via de bodem van de sloot achter de dijk. Als er alleen water meekomt is dat niet zo erg, maar als er zand vanuit de dijk mee spoelt vormt dit een risico voor de stabiliteit van de dijk. Door de sloot tijdelijk te dempen wordt dit risico ondervangen.

De verwachting is dat het Maaswater aan het eind van de middag bij Doeveren het hoogste punt bereikt. Op het moment dat de dijkinspecteurs wellen zien ontstaan, wordt de sloot tijdelijk volgestort met puin. Bij de sloot zijn rijplaten gelegd en wordt 5000 kuub fijn puin klaargelegd dat de sloot ingeschoven wordt op het moment dat het nodig mocht zijn. Zie ook onderstaande foto.

Bij recreatiegebied De Neswaarden in Aalst driegt een zomerdijk door te breken. Het recreatiegebied ligt aan de Afgedamde Maas waar de waterstand nog steeds aan het toenemen is. Een aannemersbedrijf heeft de dijk met klei, folie en BigBags verzwaard. Als de dijk doorbreekt loopt ook het achterliggende industrieterrein onder water. Het gevaar zit hem op dit moment in het feit dat de dijk de druk van het water nog maar net aankan. Het water zal op deze locatie nog tot circa dinsdag licht blijven stijgen. Ook op andere plaatsen langs de Maas begint de overlast toe te nemen. Tuintjes en tuinhuisjes beginnen onder water te lopen. Bij Tres – Tapas & Winebar in Aalst staat het gehele terras onder water en een deel van de opslag bij de steenfabriek staat inmiddels ook blank.

Zie ook liveblog gemeente Heusden

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen