Monumenten in Heusden: Voorstraat 6 te Heesbeen

Foto: Ad Hartjes

Het pand is gelegen aan de Voorstraat in Heesbeen. Vóór het graven van de Bergsche Maas in het begin van de vorige eeuw was dit de Achterstraat, die naar het dorp Genderen liep. In Heesbeen kruiste de Voorstraat ook de Pruimendijk, die vanaf de Doeverensesluis, via Heesbeen naar de Hoge Maasdijk bij Aalburg liep.

Tot 1972 behoorde Heesbeen bij de Gemeente Eethen en daarna tot de gemeente Heusden. Omdat er in Herpt al een Achterweg was, werd de straatnaam veranderd in Voorstraat.  Het pand is gebouwd in 1906 en is een eenlaagse woning met een zadeldak, dat gedekt is met roodgebakken dakpannen van het type Vlakke Mulden. De overgang van het dak naar de voorgevel heeft zware houten windveren en bij de nok is een houten geveltop, die in de architectuur een gevelmakelaar genoemd wordt. Een makelaar verbindt twee onderdelen en hier gaat het om de verbinding van twee windveren. De geveltop heeft een eenvoudige uitvoering. Op de top is een houten ornament aangebracht.

De muren zijn van bakstenen, gemetseld in kruisverband. In de voorgevel zijn drie vensters met 9-vlaks ruitverdeling en allen hebben een natuurstenen onderdorpel.

Boven en onder het verdiepingsvenster zijn accentuerende banden aangebracht van twee lagen gele bakstenen. De ontspanningsboog boven dit venster is uitgevoerd in staand metselwerk. De aanzetten en de sluitsteen van de boog zijn van dezelfde gele stenen als de banden. Het boogveld is gepleisterd.

De vensters van de begane grond hebben een vlakke bovendorpel. Rondom heeft de woning een geschilderde cementen plint. Bij een verbouwing in 1985 zijn er wijzigingen aan de plaats en grootte van de vensters geweest, dat aan het metselwerk nog goed zichtbaar is. Toen zijn ook de twee dakkapellen en de aanbouw aan de zijkant gerealiseerd. Recent is, in dezelfde bouwstijl, aan de straatzijde een carport aangebracht.

Bart Beaard

 Het monumentale pand Voorstraat 6 in Heesbeen. Foto Ad Hartjes.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen