Ommetje gemeente Heusden Deel 19

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 19 is deze keer een Ommetje Landgoed PAX

Naam: Ommetje Landgoed Pax.
Parkeren: Elshoutseweg tegenover de rode poort.
Lengte van de route: 2 km
Markante punten: Oude eendenkooi, natuurgebied.

Het Ommetje Landgoed Pax volgt een route van 2 km over een onverhard goed beloopbaar pad.

Landgoed Pax
Landgoed Pax, tegenwoordig beheerd door Brabants Landschap, is gelegen in de polder De Oosters. Al eeuwenlang bevindt zich hier een eendenkooi, die tegenwoordig niet meer in gebruik is maar waarvan de overblijfselen nog goed herkenbaar zijn.

Historie
Het langgoed is te bereiken via de rode poort aan de Elshoutseweg. Het gebied De Oosters is al vele honderden jaren in gebruik met een vervallen eendenkooi. Het gebied is een oude uiterwaard van de Maas en was vroeger een zompig moerasgebied. De ondergrond bestaat uit komklei die doorloopt tot de Haarsteegs Wiel. Oudheusden lag vroeger aan de Maas. Van de oorspronkelijk loop is slechts het Oude Maasje overgebleven: een smalle waterloop die Oudheusden van Herpt scheidt.

Ten zuiden van Oudheusden liggen twee natuurgebieden: Het broekgebied Hooibroeken met een eendenkooi (Ter Kwak), en het voormalige landgoed Pax, vroeger griendaanplant en met eveneens een (in onbruik geraakte) eendenkooi. Voor het overige is er landbouw op laaggelegen rivierklei. In de twintigste eeuw diende de oude eendenkooi vooral als zomerverblijf van de eigenaars. De afzonderlijke zwemvijver herinnert daar nog aan. Landgoed Pax dankt zijn naam aan de benedictijner pater Verstraeten, die in de Eerste Wereldoorlog als Belgische vluchteling in Heusden onderdak vond. Daar werd hij gehuisvest bij mevrouw Verhoeven-Malingré, de toenmalige eigenaresse van dit landgoed. Zij vroeg de pater om het huis bij de eendenkooi te schilderen, waarvoor Verstraeten de juiste man bleek. Her en der verschenen schilderingen, vaak voorzien van de term ‘Pax’. Het schuurtje werd getooid met de woorden ‘Vrede zij met u’.

Actuele informatie
Door provincie en waterschap is onlangs het waterpeil van dit landgoed verhoogd. Oude greppels zijn weer opengelegd en aan de zuidkant van het gebied, naast het toegangshek, is een stuw aangelegd waarmee de afwatering van het landgoed is losgekoppeld van die van de omringende landbouwgronden en van de Hooibroeken. Deze vernatting moet zorgen voor gunstige natuurwaarden voor planten en dieren. Er loopt vanaf de rode poort een wandelroute naar de vervallen eendenkooi. Een gedeelte van het terrein is privé.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen