Ommetje gemeente Heusden Deel 21

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 21 is deze keer Haverleij in ‘s-Herotgenbosch, een mooie wandeling van 4 km.

Naam: Ommetje Haverleij ‘s-Hertogenbosch
Parkeren: Engeler Visserspad, ‘s-Hertogenbosch.
Lengte van de route: 4 km
Markante punten: Kastelen.

Het Ommetje Haverleij volgt een route van 4 km over bestaande geasfalteerde goed beloopbare paden tot aan de parkeerplaats Engeler Visserspad. Het laatste stukje kan over het fietspad maar ook via het bruggetje langs de sloot.

Kastelen Haverleij
Haverleij is een bijzondere woonwijk op minder dan een kwartiertje rijden van de binnenstad van het bourgondische Den Bosch. Je woont hier in een eigentijds kasteel omringd door heel veel groen en water. In Haverleij koop je geen huis, maar een leven. Een eigen plek mét daarbij fenomenaal uitzicht.

Historie
Haverleij is een uniek en gedurfd woonconcept van stedenbouwkundig architect Sjoerd Soeters en landschapsarchitect Paul van Beek. Bij deze ontwikkeling gaan nieuwbouwwoningen en natuurschoon hand in hand. In Haverleij is de natuur de baas. Van de 225 hectare is slechts 10% bebouwd. In een groot landgoed ten noordwesten van ’s-Hertogenbosch liggen straks 9 kastelen en het Slot Haverleij, alle ontworpen door internationaal gerenommeerde architecten. Naast bos en parkgebied zijn er ook waterpartijen, een wetlands-natuurgebied en een 18 holes golfbaan. ’s Avonds trekken de Haverleijers zich terug achter hun kasteelmuren, waar het goed vertoeven is: schoonheid, natuur en gezelligheid van de buurt dragen bij aan de tevredenheid van de kasteelbewoners, zo blijkt uit onderzoek. Haverleijers zijn trots op hun besloten woonomgeving en dragen dit uit met eigen kasteelvlaggen en golfwedstrijden die tussen de kastelen worden gehouden. Het Slot biedt naast 450 woningen ruimte aan voorzieningen voor de wijk, zoals een basisschool en een kinderdagverblijf.

Wonen in Haverleij betekent duurzaam wonen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen gas aangelegd naar de kastelen Oeverhuijze en Heesterburgh. Per kasteel en woningtype wordt gekeken naar de meest passende duurzaamheidsinvulling, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen.

Natuurontwikkeling, bevordering van biodiversiteit en gezondheid: nu zijn dat bijna vanzelfsprekende ingrediënten van gebiedsontwikkeling. Maar eind jaren 90 was dat minder het geval. Het werk is begonnen met het maken van een ‘gebiedseigen’ watersysteem. Daarna is er bos geplant. Er zijn 3 landschapszones: een open rietzone, een dichte boszone en een halfopen parkzone. Zo ontstaat een binnenwereld loodrecht op de rivier met boomgaarden, oprijlanen, een notenallee en tuinen. Daar omheen ligt een buitenwereld met het open agrarisch landschap en ruimte voor nieuwe natuur. Deze landschappelijke ontwikkeling heeft fors bijgedragen aan een toename van de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid van het gebied. Voor de bewoners van het kasteel Oeverhuijze worden deelauto’s ter beschikking gesteld. Autodelen zorgt voor minder auto’s, minder benodigde parkeerruimte, lagere kosten en minder CO2-uitstoot.

Actuele informatie
“Hoewel ik kasteel Leliënhuyze echt heel goed gelukt vind, ben ik ook bijzonder trots op het ontwerp van Oeverhuijze. Ik durf zelfs wel te zeggen dat met de verkoop van dit kasteel het beste voor het laatst bewaard is. De ligging in de noordwesthoek met lange zichtlijn op de Maas is echt ongekend mooi! Oeverhuijze vormt een carré van woningen met in het uiterste noordwesten het kasteel. Door de harmonieuze eenheid in verscheidenheid met kantelen langs versprongen daklijnen en een mix van verschillende tinten gevelsteen wordt een krachtig statement gemaakt midden in de natuur,” aldus stedenbouwkundige Soeters.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Reacties

Cookieinstellingen